mic10rosse
Administrator
Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Nie 14:24, 05 Lip 2009 Temat postu: LIKIER RÓŻANY |
|
|
owoce dzikiej róży pokrojone w paseczki, 50 dag
skórka z 1 pomarańczy,
cynamon, 1/2 laski
płynny miód (lipowy lub akacjowy), 200-250 ml
woda, 250 ml
winiak, 1 l
Spirytus, 125 ml
1. Owoce umyć, usunąć szypułki, oczyścić z pestek. Wrzucić do dużego słoja lub gąsiora razem ze skórką pomarańczy i cynamonem (pamiętajmy, by przed obraniem pomarańczy koniecznie sparzyć ją i wyszorować, inaczej zawarte w skórce chemikalia mog popsuć smak likieru!).
2. Przygotowane owoce zalać spirytusem wymieszanym z winiakiem. Naczynie zamknąć, postawić na nasłonecznionym parapecie i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować. 3. Wodę z miodem wlać do rondelka, mieszając ugotować gęsty syrop. Stopniowo dodać nalewkę. Gotowy likier wlać do słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na 3 dni. Ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić na 2-3 miesiące.
Post został pochwalony 0 razy
|
|